Spelt producten
Speltbrood kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen en was naast roggebrood een algemeen geconsumeerd brood. Spelt is van origine een tarwesoort uit het Midden Oosten, een gebied met de naam Vruchtbare Sikkel. Spelt kan zeer goed voor de bereiding van brood gebruikt worden. De laatste jaren wordt speltbrood steeds populairder in Nederland omdat het inspeelt op een nieuwe gezondheidstrent: slow food.
Verschil spelt met tarwe
Spelt en tarwe verschillen in voedingswaarde nauwelijks van elkaar. Spelt bevat ook gluten, net als tarwe. Mensen die last hebben van glutenallergie kunnen dus ook geen speltbrood eten. Speltbrood bevat niet méér of beter eiwit dan tarwebrood, de samenstelling van de koolhydraten is vergelijkbaar, speltbrood is een iets betere bron van onverzadigde vetzuren maar bevat weer minder van het gezonde omega 3 dan tarwebrood. Speltbrood bevat wellicht iets meer vezels dan tarwe, maar niet genoeg om daar een gezondheidsclaim aan te mogen ontlenen. Wel is er een verschil in smaak. Speltbrood heeft een nootachtige smaak die sommige lekkerder vinden dat de smaak van tarwebrood. Daarnaast ervaren sommige personen speltbrood als lichtverteerbaar.